Keratokonus Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Korneanın (gözün saat camına benzeyen en dıştaki saydam tabakası) normalde olması gereken kubbe şeklinin daha da sivrileşerek konik hal alması halidir.  Genetik olduğu düşünülmektedir. Uzun süreli olarak aşırı derecede gözün ovulmasının ve kaşınmasının hastalığın çıkışında ve ilerlemesinde bir risk faktörü olduğu ileri sürülmektedir. Tedavisi gözlük, kontakt lens veya ileri evrelerde göz nakli (kornea nakli) ile mümkündür.

Son yıllarda Cross-linking tedavisi ile keratokonusun ilerlemesi tedavi ile durdurulabilmektedir.Ultraviyole A ve damla formunda riboflavin kullanılarak kornea tabakasının iç bağlarının arttırılması ve, korneanın daha dirençli hale getirilmesi işleminden ibaret olan Cross-linking göz hekiminin uygun gördüğü hastalara tavsiye edilmektedir. Bu tedavinin amacı ilerlemekte olan keratokonus hastalığını durdurmaktır.

Korneal halka uygulaması saydam, yarım daire şeklindeki plastik parçaların, bu iki plastik parça korneada  kesi yapılarak açılan tünelden kornea içine yerleştirilmesiyle olmaktadır.Korneal halkalar keratokonusun ilerlemesini durdurmaz,  görme bozukluğunu geçici olarak düzeltir.

Kornea nakli; Sert lens kullanamayacak kadar ilerlemiş olgularda kornea nakli uygulanır.

Son yıllarda keratokonus için yumuşak lensler de kullanıma sunulmuştur.

VN:F [1.9.17_1161]
Bu yazıyı değerlendiriniz:
Rating: 4.3/5 (7 votes cast)
Keratokonus Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?, 4.3 out of 5 based on 7 ratings