Az görme nedir? Nasıl rehabilite edilir?

Az görme nedir?

Kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek düzeydeki görme kaybı olarak tanımlanabilir. Bu durumda, kişinin görmesi gözlük, kontakt lens ve diğer yöntemlerle istenilen seviyeye çıkarılamamaktadır. Genel olarak, kişinin iyi gören gözündeki görme keskinliği 0.3 ve altındadır. Günümüzde yaşam süresinin uzaması ile yaşlı popülasyonda meydana gelen artış sonucu az gören kişi sayısında artma izlenmektedir. En sık nedeni bir yaşlılık hastalığı olan “Yaşa-bağlı makula dejenerasyonudur”. (sarı nokta değişikliği)  Bunun yanısıra glokom (karasu), şeker hastalığı, yaralanmalar da diğer nedenler arasındadır. Az görme hali körlük değildir ve kişi farklı yöntemler ile kendine yeter bir duruma getirilebilir.

Az görmenin rehabilitasyonu nasıldır?

2 farklı yöntem bulunmaktadır:
1. Optik dışı yöntem: Büyük rakamlı saatler, telefonlar ve özel olarak basılmış kağıt paralar ile az gören kişi daha rahat bir şekilde görebilir.
2. Optik metodlar: Buradaki en önemli prensip görüntünün büyütülmesidir (magnifikasyon). Bu cihazlara “az görmeye yardımcı cihazlar” denir. Bu aletlerle görüntü büyütülerek ağ tabakanın sağlam alanlarına düşürülür ve böylece kişi daha net görür. Bunun için;
a. Büyüteçler
b. Gözlüğe takılabilen yüksek numaralı büyütücü camlar ve teleskoplar
c. Elektronik- kapalı devre televizyon sistemlerinden faydalanılabilinir.
Özellikle büyütücü gözlüklerle okurken yazıyı odaklamak için okunacak şeyi göze oldukça yakında tutmak gerekir. Yazıyı göze yakın tutmanın veya televizyona yakından bakmanın az gören kişilere herhangi bir zararı yoktur. Bu seçeneklerden kişi için en uygunu detaylı az görme muayenesi sonucu belirlenir. Ancak seçilen yöntemin başarısı için hastanın motive olması şarttır.

 

VN:F [1.9.17_1161]
Bu yazıyı değerlendiriniz:
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
Az görme nedir? Nasıl rehabilite edilir?, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

2 Responses to Az görme nedir? Nasıl rehabilite edilir?

  1. halil ateş diyor ki:

    deneme

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir